Tiramisú recept, az igazi

Tiramisú recept, az igazi Vidíts fel! - ezt jelenti a tiramisú magyarul, és mivel valószínűleg azonnal megjelenik lelki szemeink előtt, ha az olasz édességekre gondolunk...
nem is gondolnánk, hogy a nyolcvanas éve előtt kiadott szakácskönyvekben még nem szerepel, így a szótárakban és lexikonokban sem. Története tehát nem olyan régi, eredete mégis homályba vész. Az biztos, hogy valahol északon találták ki (a délieket nem kell különösebben felvidítani...), de hogy az Treviso, Siena vagy éppen Torino, arról megoszlanak a vélemények. Az viszont biztos, hogy babapiskóta, tojás, cukor, mascarpone, kávé és kakaópor - ennyi a csodarecept, vagyis a hozzávalók. Az eredeti receptben nincs semmiféle szesz, hiszen gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt szánták. Az eredeti formája viszont kör, annak ellenére, hogy a babapiskóta miatt adja magát, hogy szögletes formájú edényt használjunk.
És természetesen megszülettek a különféle variációk: csokoládés, epres, banános és egyéb gyümölcsös, de még sörös tiramisú is létezik.

És akkor lássuk a tiramisú receptet:
  • 40 dkg babapiskóta
  • 6 tojás
  • főzött kávé, amit ízlés szerint cukrozhatunk
  • 12 dkg cukor
  • 500 g mascarpone
  • cukrozatlan kakaópor
Felverjük a hat tojás sárgáját a cukor felével, amíg a cukor el nem olvad benne. Hozzáadjuk a mascarponét, és elkeverjük. A fehérjéket a maradék cukorral kemény habbá verjük, és óvatosan hozzákeverjük a mascarponés krémhez. A babapiskótákat egyenként belemártjuk a kávéba, és egy tálba egymás mellé leterítjük őket. Erre a rétegre kenjük rá a mascarponekrém felét, és szórjuk meg a tetejét a kakaóporral. A következő rétegben a babapiskóták merőlegesen legyenek az alsó réteg piskótáira. Következik a mascarponekrém másik fele és megint a kakaópor. A tiramisú tetejét fedje be teljesen a kakaópor. Ezután tegyük a tálat 2-3 órára hűtőszekrénybe, hogy az ízek összeérjenek.
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11

Sapore fino d'estate - A nyárutó ízei

2016.09.03. 11:00, szombat
A nyári ízeket varázsoljuk az asztalra ezen a kurzuson Giulio séfünk segítségével.
KÜLÖNLEGESSÉG: Avokádó sörbet gyömbérrel és fahéjjal!
Már ezért érdemes eljönni!
Sapore fino d'estate - A nyárutó ízei

Magna Pasta! - Ízletes variációk a friss tésztára

2016.09.08. 18:00, csütörtök

Érdekel a tészták világa? Szeretnél friss, kézzel gyúrt házi tésztát készíteni úgy, ahogy azt a nagyanyáink csinálták? Vagy még inkább, ahogy az olasz nagymamák gyúrják a mai napig?

Finomabbnál finomabb és változatosabbnál  változatosabb formában? Esetleg nálad is ott lapul a fiókban a tésztanyújtógép , de nem tudod, hogyan is kell helyesen használni? 

Magna Pasta! - Ízletes variációk a friss tésztára

A tenger gyümölcsei gazdagon

2016.09.09. 18:00, péntek


Év közben is szeretnéd asztalodra varázsolni a tenger ízeit? Szereted a halas ételeket, de az elkészítése gondot okoz vagy éppenséggel a friss tengeri hal beszerzése tűnik nehézkesnek? Netán nem igazán ismered a különféle tengeri herkentyűk felhasználási módját? 

Akkor ez a kurzus tökéletes választás számodra!

A tenger gyümölcsei gazdagon

Cucina regionale - Dél-Olaszország varázslatos ízei: Puglia

2016.09.13. 18:00, kedd
Téged is elbűvöl Dél-Olaszország varázslatos világa, színei, ízei, illatai? Az áttetsző türkizkék tenger,
a messze földön híres déli vendégszeretet, a frissen fogott halak utánozhatatlan zamata,
az éltető napsütés és a helyiekből ösztönösen fakadó életöröm?
Ezzel nem vagy egyedül, mi is rajongunk Dél-Olaszországért és a déli ízekért.
Cucina regionale - Dél-Olaszország varázslatos ízei: Puglia

Nápoly ízei

2016.09.14. 18:00, szerda
Ha szívesen megismernéd, hogy mi fő a nápolyi mamma-k fazékjában és szeretnél autentikus nápolyi receptekkel gazdagodni, akkor mindenképp érdemes ellátogatnod erre a délies témájú kurzusra!

Nápoly ízei

Carne con carne - Húsimádók kurzusa

2016.09.17. 11:00, szombat
Ezzel a kurzussal a húsokat kedvelő vendégeinknek szeretnénk kedveskedni, mely keretén belül 100%-ban olasz húsos recepteket fogunk elkészíteni, legyen az akár: sült, főtt, grillezett vagy bármely más módon elkészített.
Carne con carne - Húsimádók kurzusa

Street food all'italiana, avagy gyorskaják olasz módra

2016.09.23. 18:00, péntek

Focaccia, piadina, pizza al taglio, arancini di riso, panini caldi, fritto misto, panzerotti, bomboloni…és szinte a végtelenségig sorolhatnánk még azokat a tipikus olasz ételeket, amelyekbe lépten-nyomon belebotlik az ember, ha Olaszországban jár. Ugye, hogy Neked is ismerősek a fenti ételek? Netán közöttük van a kedvenced is?

Street food all'italiana, avagy gyorskaják olasz módra