Felvidító édesség: tiramisú

Felvidító édesség: tiramisú Vidíts fel! - ezt jelenti a tiramisú magyarul, és mivel valószínűleg azonnal megjelenik lelki szemeink előtt, ha az olasz édességekre gondolunk, nem is gondolnánk, hogy a nyolcvanas évek előtt kiadott szakácskönyvekben még nem szerepel, így a szótárakban és lexikonokban sem. Története tehát nem olyan régi, eredete mégis homályba vész.
Az biztos, hogy valahol északon találták ki (a délieket nem kell különösebben felvidítani...), de hogy az Treviso, Siena vagy éppen Torino, arról megoszlanak a vélemények. Az viszont biztos, hogy babapiskóta, tojás, cukor, mascarpone, kávé és kakaópor - ennyi a csodarecept, vagyis a hozzávalók. Az eredeti receptben nincs semmiféle szesz, hiszen gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt szánták. Az eredeti formája viszont kör, annak ellenére, hogy a babapiskóta miatt adja magát, hogy szögletes formájú edényt használjunk.
És természetesen megszülettek a különféle variációk: csokoládés, epres, banános és egyéb gyümölcsös, de még sörös tiramisú is létezik.

És akkor lássuk a receptet:

  • 40 dkg babapiskóta
  • 6 tojás
  • főzött kávé, amit ízlés szerint cukrozhatunk
  • 12 dkg cukor
  • 500 g mascarpone
  • cukrozatlan kakaópor
Felverjük a hat tojás sárgáját a cukor felével, amíg a cukor el nem olvad benne. Hozzáadjuk a mascarponét, és elkeverjük. A fehérjéket a maradék cukorral kemény habbá verjük, és óvatosan hozzákeverjük a mascarponés krémhez. A babapiskótákat egyenként belemártjuk a kávéba, és egy tálba egymás mellé leterítjük őket. Erre a rétegre kenjük rá a mascarponekrém felét, és szórjuk meg a tetejét a kakaóporral. A következő rétegben a babapiskóták merőlegesen legyenek az alsó réteg piskótáira. Következik a mascarponekrém másik fele és megint a kakaópor. A tiramisú tetejét fedje be teljesen a kakaópor. Ezután tegyük a tálat 2-3 órára hűtőszekrénybe, hogy az ízek összeérjenek.
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12

Kalandozás a tészták világában - a friss tészta titkai

2014.09.09. 18:00, kedd
Spaghetti, penne, farfalle – nemzetközivé vált szavak, az olasz konyha legalapvetőbb fogásának, a PASTÁ-nak a legismertebb variációi. És mennyiféle van még ezeken kívül! És ez csak a forma… Mert van nekünk száraztésztánk (pastasciutta) és frissen gyúrt, tojásos tésztánk (pasta fresca)… de ne áruljunk el mindent előre.
Kalandozás a tészták világában - a friss tészta titkai

Olasz tájak konyhája - Toszkána

2014.09.11. 18:00, csütörtök
Ezen az esten igazi olasz családi ételeket készítünk és a hangulat is mindig olyan mintha egy olasz család konyhájába csöppentünk volna. Hallottál már a gnudiról? Nos, ez a gnocchihoz hasonló gombóc, de nem krumplival, hanem ricottával készül. És nagyon-nagyon finom! Ezen kívül közkívánatra tésztát is fogunk gyúrni, megtudjuk, hogy mit kell tenni, hogy lisztből és vízből összeálljon például az igazi olasz tagliatelle! 
Olasz tájak konyhája - Toszkána

Az igazi olasz pizza titkai

2014.09.12. 18:00, péntek
Milyen az igazi olasz házilag készült pizza?
Ez mindenkit foglalkoztat, aki a pizzát szereti...és aki a pizzát szereti, szereti a focaccia-t is! :) Ez ugyanis az alaptészta, amit ezen a tanfolyamon megtanulunk elkészíteni!
Az igazi olasz pizza titkai

Nélkülözhetetlen főzőkurzus: az olasz konyha alapjai - Antipasti (előételek) és Dolci (desszertek)

2014.09.13. 10:00, szombat
Négy részes tanfolyamunkat ismét megtartjuk, mert egyre többen szeretnének részletesebben is megismerkedni az olasz konyha alapjaival. Ezeken az órákon egy igazi olasz étlapot veszünk végig, az előételtől, azaz az antipasto-tól a desszertig, azaz a dolce-ig. 
 
Változás! Ezentúl az előételes és desszertes kurzusunkat ugyanazon alkalom keretén belül tartjuk. Így egyszerre ismerkedhettek meg az étkezést nyitó és záró fogásokkal.
Nélkülözhetetlen főzőkurzus: az olasz konyha alapjai - Antipasti (előételek) és Dolci (desszertek)

Variációk lasagne-ra

2014.09.17. 18:00, szerda

Te is rajongsz a lasagne-ért? Szeretnéd úgy elkészíteni, mint ahogyan kedvenc olasz éttermedben készítik vagy úgy, ahogyan Olaszországban kóstoltad? Gyere el a Variációk lasagne-ra elnevezésű kurzusunkra és ismerd meg az eredeti lasagne elkészítésének minden csínját-bínját! A klasszikus változat mellett, számunkra kevéssé ismert, ugyanakkor nagyon ízletes variációkkal fogunk megismerkedni.

Variációk lasagne-ra

Carne con carne - Húsimádók kurzusa

2014.09.18. 18:00, csütörtök
Ezzel a kurzussal a húsokat kedvelő vendégeinknek szeretnénk kedveskedni, melynek keretein belül 100%-ban olasz húsos recepteket fogunk elkészíteni, legyen az akár: sült, főtt, grillezett vagy bármely más módon elkészített.
Carne con carne - Húsimádók kurzusa

Az olasz pék remekei

2014.09.19. 18:00, péntek
Ugye milyen klassz egy jó társaságban finom borokat kortyolgatni és házi készítésű grissiniket ropogtatni? Vagy sajátsütésű focaccia-ból szendvicset készíteni reggelire? Ismered a tarallikat, a Puglia-ból származó is borkorcsolyákat?
Az olasz pék remekei

Laktató egytálételek - olasz módra

2014.09.23. 18:00, kedd

Kitűnő fogások, melyek nagyszerűek, laktatóak és gyorsan elkészíthetőek.

A hűvösebb idő beköszöntével ki ne szeretne a nap végén ízletes, forrón gőzölgő ételt a családi asztalra tenni, úgy ahogyan azt az olasz háziasszonyok teszik. Náluk is nagy népszerűségnek örvendenek az úgynevezett „piatti unici”-k, melyeknek számtalan variációja létezik.
Többek között egy tartalmas toszkán leves, egy zöldségekkel egybefőtt marhapörkölt, de akár egy nagy tál lasagne is egytálételnek minősül. A lényeg, hogy minél több finomságot egy fogásba koncentráljunk. 


Laktató egytálételek - olasz módra

Dolci classici - klasszikus, ínycsiklandó olasz desszertek

2014.09.24. 18:00, szerda
Van a dolce vita − az édes élet −, ami Fellinit is megihlette, és vannak az olasz édességek, amik valószínűleg mindenkit megihletnek, de minket mindenképpen. Ezen a kurzuson megtanuljuk elkészíteni a legismertebb olasz kanalas édességeket.
Dolci classici - klasszikus, ínycsiklandó olasz desszertek

Cucina regionale - Emilia-Romagna hagyományos ízei

2014.09.26. 18:00, péntek
Emilia-Romagna konyhája mindent kínál, mi szem-szájnak ingere: csodás sonkát, mortadellát, fűszeres parmezán sajtot, házi készítésű metéltek tengernyi változatát- amelyeket ellenállhatatlan mártásokkal tálalnak-, laktató húsételeket, köztük aromagazdag vadakat, édes és sós péksüteményeket, remek desszerteket, csodás borokat, és nem utolsó sorban itt készül a világ legnemesebb ecete, az aceto balsamico tradizionale, azaz a tradícionális balzsamecet.

Fedezzük fel együtt e térség páratlanul gazdag ízvilágát!
Cucina regionale - Emilia-Romagna hagyományos ízei

Nélkülözhetetlen főzőkurzus: az olasz konyha alapjai 3.rész - I secondi piatti (húsok)

2014.09.27. 10:00, szombat
Az Olasz konyha alapjai elnevezésű, többrészes tanfolyamunkon egy igazi olasz étlapot veszünk végig, az előételtől, azaz az antipasto-tól a desszertig, a dolcé-ig mindent megtanulhatsz elkészíteni. Szakácsunk nemcsak ezen fogások sokszínűségét mutatja meg és tanít meg minket olasz szellemben főzni, de mesél az ételek eredetéről, a fogások különböző változatairól és arról, hogy az olaszok mikor mit esznek és mit nem! Mert az egy dolog, hogy nem tesznek ketchupot a pizzára, de parmezánt sem a tenger gyümölcseire. Harmadik óránkon a húsok elkészítését mutatja be szakácsunk. 
Nélkülözhetetlen főzőkurzus: az olasz konyha alapjai 3.rész - I secondi piatti (húsok)

La dieta mediterranea, avagy fogyókúra olasz módra

2014.09.30. 18:00, kedd

Félre az Atkinsszel, a paleóval, a 90 napossal, a bécsivel, a káposztással, és minden egyéb nemzetközi divatdiétával! Hiszen mi az olasz ízeket szeretjük, nem igaz?

Ha te is fitten szeretnéd várni a nyarat! Főzzük ki együtt a karcsúság titkát!

La dieta mediterranea, avagy fogyókúra olasz módra