Felvidító édesség: tiramisú

Felvidító édesség: tiramisú Vidíts fel! - ezt jelenti a tiramisú magyarul, és mivel valószínűleg azonnal megjelenik lelki szemeink előtt, ha az olasz édességekre gondolunk, nem is gondolnánk, hogy a nyolcvanas évek előtt kiadott szakácskönyvekben még nem szerepel, így a szótárakban és lexikonokban sem. Története tehát nem olyan régi, eredete mégis homályba vész.
Az biztos, hogy valahol északon találták ki (a délieket nem kell különösebben felvidítani...), de hogy az Treviso, Siena vagy éppen Torino, arról megoszlanak a vélemények. Az viszont biztos, hogy babapiskóta, tojás, cukor, mascarpone, kávé és kakaópor - ennyi a csodarecept, vagyis a hozzávalók. Az eredeti receptben nincs semmiféle szesz, hiszen gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt szánták. Az eredeti formája viszont kör, annak ellenére, hogy a babapiskóta miatt adja magát, hogy szögletes formájú edényt használjunk.
És természetesen megszülettek a különféle variációk: csokoládés, epres, banános és egyéb gyümölcsös, de még sörös tiramisú is létezik.

És akkor lássuk a receptet:

  • 40 dkg babapiskóta
  • 6 tojás
  • főzött kávé, amit ízlés szerint cukrozhatunk
  • 12 dkg cukor
  • 500 g mascarpone
  • cukrozatlan kakaópor
Felverjük a hat tojás sárgáját a cukor felével, amíg a cukor el nem olvad benne. Hozzáadjuk a mascarponét, és elkeverjük. A fehérjéket a maradék cukorral kemény habbá verjük, és óvatosan hozzákeverjük a mascarponés krémhez. A babapiskótákat egyenként belemártjuk a kávéba, és egy tálba egymás mellé leterítjük őket. Erre a rétegre kenjük rá a mascarponekrém felét, és szórjuk meg a tetejét a kakaóporral. A következő rétegben a babapiskóták merőlegesen legyenek az alsó réteg piskótáira. Következik a mascarponekrém másik fele és megint a kakaópor. A tiramisú tetejét fedje be teljesen a kakaópor. Ezután tegyük a tálat 2-3 órára hűtőszekrénybe, hogy az ízek összeérjenek.
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13

Olasz tájak konyhája - Lombardia

2016.02.09. 18:00, kedd
Az észak-olasz Lombardia konyhája talán nem pontosan fedi a bennünk élő képet Az olasz konyháról, de ha arrafelé járva ugyanazt várnánk el egy étteremben, mint mondjuk Rómában, akkor pontosan úgy viselkednénk, mint azok a Magyarországon járó turisták, akik mindenhol és folyton csak gulyást ennének.
Olasz tájak konyhája - Lombardia

La dieta mediterranea, avagy fogyókúra olasz módra

2016.02.12. 18:00, péntek

Még mindig csodás az idő, és természetesen még mindig szeretnénk kirobbanó formában lenni. Lehetséges mindez oly módon, hogy közben nem koplalunk, hanem finom olasz ételeket fogyasztunk? A válaszunk: igen! A mediterrán diétával legalábbis biztosan. 

Ha te is fitten szeretnéd várni a nyarat, főzzük ki együtt a karcsúság titkát! Ez a kurzus (is) a szezonalitás jegyében zajlik. Friss, üde, nyári menüsort állít össze szakácsunk, amit együtt fogtok elkészíteni!

La dieta mediterranea, avagy fogyókúra olasz módra

Pranzo di San Valentino - romantikus hétvégi ebéd

2016.02.13. 11:00, szombat

Szent Valentin, Kupidó nyila és isteni fogások az olasz konyha szerelmeseinek!

Nem tudod, hogy mivel lepd meg párod a szerelem ünnepén? Vagy már megvan a kiszemelted, de hiányzik a tökéletes randi helyszín vagy program? 

Akkor gyertek és főzzetek velünk!

 

Pranzo di San Valentino - romantikus hétvégi ebéd

Cena di San Valentino - romantikus hétvégi vacsora

2016.02.13. 17:30, szombat

Szent Valentin, Kupidó nyila és isteni fogások az olasz konyha szerelmeseinek!

Nem tudod, hogy mivel lepd meg párod a szerelem ünnepén? Vagy már megvan a kiszemelted, de hiányzik a tökéletes randi helyszín vagy program? 

Akkor gyertek és főzzetek velünk!

 

Cena di San Valentino - romantikus hétvégi vacsora

Az igazi olasz pizza titkai

2016.02.15. 18:00, hétfő
Milyen az igazi olasz házilag készült pizza?
Ez mindenkit foglalkoztat, aki a pizzát szereti...és aki a pizzát szereti, szereti a focaccia-t is! :) Ez ugyanis az alaptészta, amit ezen a tanfolyamon megtanulunk elkészíteni!
Az igazi olasz pizza titkai

OLASZ NYELVŰ főzőkurzus - Bevezetés az olasz konyhába

2016.02.18. 18:00, csütörtök

Ti interessa la gastronomia italiana? Ti piacerebbe saper cucinare come gli italiani? E ti andrebbe di parlare un po’ in italiano?


Ti offriamo un’occasione da non perdere: si terrà un corso di cucina in lingua italiana con dei piatti buonissimi e autentici. Un corso guidato dal nostro chef italiano, in cui avrai la possibilità di imparare a preparare piatti italiani e nello stesso tempo praticare il tuo italiano. Ti aspettiamo!


Oda vagy az olasz ételekért? Szeretnél úgy főzni, mint az olaszok? És ezen kívül még az olasz nyelvtudásod is gyakorolnád, felfrissítenéd? Íme, egy nagyszerű lehetőség: elindítjuk olasz nyelvű főzőkurzusunkat, ahol olasz szakácsunk vezetésével finomabbnál finomabb olasz ételeket fogtok elkészíteni. Szóval, ha szeretnél olaszul csevegni és egy jót főzőcskézni, várunk szeretettel!
OLASZ NYELVŰ főzőkurzus - Bevezetés az olasz konyhába

Gnocchi e risotti, azaz az olasz nudli és rizottó készítésének rejtelmei

2016.02.20. 11:00, szombat

Közkívánatra! Gnocchi készítő és rizottós kurzus! Ezt az estét teljes egészében a gnocchiknak és a risottoknak fogjuk szentelni, valamint azok különféle változatainak. 

A gnocchi a magyar nudlihoz hasonló, egyszerű, laktató finomság, melynek elkészítése nem ördöngősség, de azért igényel némi szaktudást. Ezt a szaktudást, valamint a gnocchi készítésének fortélyait Giulio-tól, olasz szakácsunktól fogjuk ellesni. 

Valamint a risotto-k világába is elkalandozunk. Megtudjuk, milyennek kell lennie egy jó, olaszos risotto-nak, milyen rizst érdemes használni.
A risotto egy igazán nagyszerű, ízletes laktató egytálétel, melyet igen sokféleképpen lehet variálni, mindenféle finomsággal.

Gnocchi e risotti, azaz az olasz nudli és rizottó készítésének rejtelmei

Olasz tájak konyhája - Szicília

2016.02.23. 18:00, kedd
Varázsoljunk egy kis nyarat a télbe!

Aki egy kicsit is elmélyedt az olasz gasztronómiában, az tudja, hogy egységes olasz konyha nemigen létezik. Minden tájegységnek megvannak a maga sajátos fogásai, amiket máshol Olaszországban hiába is keresünk.
Szicília gasztronómiája meglehetősen sokszínű és gazdag, melyet a sziget történelme és az egykoron itt élő népek kultúrája és szokásai gazdagítottak. Varázslatos világ ez, melyben mindmáig érződik a görög, római, arab és spanyol hatás is. Az itt élők igazán szerencsésnek mondhatják magukat a tenger közelsége és a különleges klíma miatt is, az itt termő finomságokról már nem is beszélve!
Ugyanakkor nagy ellentétek jellemzik a szigetet: néhol száraz, kopár, néhol pedig narancs- és citromligetekkel tarkított táj tárul a szemünk elé.
Olasz tájak konyhája - Szicília

Street food all'italiana, avagy gyorskaják olasz módra

2016.02.24. 18:00, szerda

Focaccia, piadina, pizza al taglio, arancini di riso, panini caldi, fritto misto, panzerotti, bomboloni…és szinte a végtelenségig sorolhatnánk még azokat a tipikus olasz ételeket, amelyekbe lépten-nyomon belebotlik az ember, ha Olaszországban jár. Ugye hogy Neked is ismerősek a fenti ételek? Netán közöttük van a kedvenced is?

Street food all'italiana, avagy gyorskaják olasz módra

Magna Pasta! - Ízletes variációk tésztára

2016.02.25. 18:00, csütörtök

Érdekel a tészták világa? Szeretnél friss, kézzel gyúrt házi tésztát készíteni úgy, ahogy azt a nagyanyáink csinálták? Vagy még inkább, ahogy az olasz nagymamák gyúrják a mai napig?

Finomabbnál finomabb és változatosabbnál  változatosabb formában? Esetleg nálad is ott lapul a fiókban a tésztanyújtógép , de nem tudod, hogyan is kell helyesen használni? 

Magna Pasta! - Ízletes variációk tésztára

Cucina regionale - Emilia-Romagna ínycsiklandó ízei

2016.02.26. 18:00, péntek
Emilia-Romagna konyhája mindent kínál, mi szem-szájnak ingere: csodás sonkát, mortadellát, fűszeres parmezán sajtot, házi készítésű metéltek tengernyi változatát- amelyeket ellenállhatatlan mártásokkal tálalnak-, laktató húsételeket, köztük aromagazdag vadakat, édes és sós péksüteményeket, remek desszerteket, csodás borokat, és nem utolsó sorban itt készül a világ legnemesebb ecete, az aceto balsamico tradizionale, azaz a tradícionális balzsamecet.

Fedezzük fel együtt e térség páratlanul gazdag ízvilágát!
Cucina regionale - Emilia-Romagna ínycsiklandó ízei

I dolci di Nutella - Nutellás finomságok

2016.02.27. 10:00, szombat
A nagy érdeklődésre való tekintettel meghirdetjük idén is a Nutellás kurzusunkat.
Most ünnepelte a Nutella az 50. születésnapját. Úgy gondoltuk ezt  a jeles alkalmat mi is megünnepeljük, még pedig úgy, hogy tartunk egy desszertes kurzust, melyen csak és kizárólag Nutellával készült édességeket fogunk elkészíteni.
 I dolci di Nutella - Nutellás finomságok

I grandi classici della cucina italiana - A nagy olasz klasszikusok

2016.03.01. 18:00, kedd

Az idénynek megfelelő, autentikus olasz finomságok. Ezeket fogjuk elkészíteni olasz szakácsunkkal, Giulioval.
Az olasz konyha fogásai között nem egy-két, hanem több ezer (!) olyan, egyszerűen elkészíthető étel van, mely egy kis olasz rafinériával könnyen a kedvenc ételünkké/a család kedvenc fogásává válhat. Csatlakozzatok a programhoz és lessetek el minden konyhai titkot olasz séfünktől!

I grandi classici della cucina italiana - A nagy olasz klasszikusok

La dieta mediterranea, avagy fogyókúra olasz módra

2016.03.02. 18:00, szerda

Még mindig csodás az idő, és természetesen még mindig szeretnénk kirobbanó formában lenni. Lehetséges mindez oly módon, hogy közben nem koplalunk, hanem finom olasz ételeket fogyasztunk? A válaszunk: igen! A mediterrán diétával legalábbis biztosan. 

Ha te is fitten szeretnéd várni a nyarat, főzzük ki együtt a karcsúság titkát! Ez a kurzus (is) a szezonalitás jegyében zajlik. Friss, üde, nyári menüsort állít össze szakácsunk, amit együtt fogtok elkészíteni!

La dieta mediterranea, avagy fogyókúra olasz módra

Magna Pasta! - Ízletes variációk tésztára

2016.03.05. 10:00, szombat

Érdekel a tészták világa? Szeretnél friss, kézzel gyúrt házi tésztát készíteni úgy, ahogy azt a nagyanyáink csinálták? Vagy még inkább, ahogy az olasz nagymamák gyúrják a mai napig?

Finomabbnál finomabb és változatosabbnál  változatosabb formában? Esetleg nálad is ott lapul a fiókban a tésztanyújtógép , de nem tudod, hogyan is kell helyesen használni? 

Magna Pasta! - Ízletes variációk tésztára

Cucina regionale - Dél-Olaszország varázslatos ízei: Puglia

2016.03.09. 18:00, szerda
Téged is elbűvöl dél-Olaszország varázslatos világa, színei, ízei, illatai? Az áttetsző türkizkék tenger, a messze földön híres déli vendégszeretet, a frissen fogott halak utánozhatatlan zamata, az éltető napsütés és a helyiekből ösztönösen fakadó életöröm?
Ezzel nem vagy egyedül, mi is rajongunk dél-Olaszországért és a déli ízekért.

Ezen a kurzus keretein belül elvarázsolunk Benneteket Puglia tartomány fenséges és gazdag kulináriájába. Gyertek és legyetek tanúi ti is e nem mindennapi ízeknek!
Cucina regionale - Dél-Olaszország varázslatos ízei: Puglia

Privát rendezvény

2016.03.11. 18:00, péntek
Csapatépítő program, céges rendezvény, lánybúcsú, szülinapozás, baráti összejövetel tradicionális olasz ízek kíséretében.
Foglalja le előre látványkonyhánkat egy hamisítatlan olasz estére!

Változatos olasz ételek, variálható menüsor, olasz szakács vezetésével, kellemes környezetben.
Privát rendezvény

I primi piatti - Gnocchi, tészta és rizottó

2016.03.12. 11:00, szombat
Egy nagyszerű kurzusra invitálunk Benneteket. Ezen a kurzuson a primi piatti-kat, azaz az első fogásokat fogjuk venni. Még pedig oly módon, hogy készítünk frissen gyúrt tésztás fogásokat, és frissen gyúrt gnocchit is készítünk.
A fogások elkészítésében Giulio lesz a segítségünkre.
I primi piatti - Gnocchi, tészta és rizottó

Carne con carne - Húsimádók kurzusa

2016.03.16. 18:00, szerda
Ezzel a kurzussal a húsokat kedvelő vendégeinknek szeretnénk kedveskedni, melynek keretein belül 100%-ban olasz húsos recepteket fogunk elkészíteni, legyen az akár: sült, főtt, grillezett vagy bármely más módon elkészített.
Carne con carne - Húsimádók kurzusa

Street food all'italiana, avagy gyorskaják olasz módra

2016.03.18. 18:00, péntek

Focaccia, piadina, pizza al taglio, arancini di riso, panini caldi, fritto misto, panzerotti, bomboloni…és szinte a végtelenségig sorolhatnánk még azokat a tipikus olasz ételeket, amelyekbe lépten-nyomon belebotlik az ember, ha Olaszországban jár. Ugye hogy Neked is ismerősek a fenti ételek? Netán közöttük van a kedvenced is?

Street food all'italiana, avagy gyorskaják olasz módra

Privát rendezvény

2016.03.21. 16:00, hétfő
Csapatépítő program, céges rendezvény, lánybúcsú, szülinapozás, baráti összejövetel tradicionális olasz ízek kíséretében.
Foglalja le előre látványkonyhánkat egy hamisítatlan olasz estére!

Változatos olasz ételek, variálható menüsor, olasz szakács vezetésével, kellemes környezetben.
Privát rendezvény

A tenger kincsei - halas kurzus a tenger szerelmeseinek

2016.03.23. 18:00, szerda

Újdonság!

A nagy érdeklődésre való tekintettel halas kurzust hirdetünk a tenger szerelmeseinek.

 

Év közben is szeretnéd asztalodra varázsolni a nyár, pontosabban a tenger ízeit? Szereted a halas ételeket, de az elkészítése gondot okoz vagy éppenséggel a friss tengeri hal beszerzése tűnik nehézkesnek? Netán nem igazán ismered a különféle tengeri herkentyűk felhasználási módját? 


Akkor ez a kurzus tökéletes választás számodra!


Ajándékutalvánnyal a különbözeti díj (1000 Ft) megfizetésével lehet részt venni!

 

A tenger kincsei - halas kurzus a tenger szerelmeseinek

Privát rendezvény- Ünnepi olasz menü

2016.03.29. 18:00, kedd
Csapatépítő program, céges rendezvény, lánybúcsú, szülinapozás, baráti összejövetel tradicionális olasz ízek kíséretében.
Foglalja le előre látványkonyhánkat egy hamisítatlan olasz estére!

Változatos olasz ételek, variálható menüsor, olasz szakács vezetésével, kellemes környezetben.
Privát rendezvény- Ünnepi olasz menü

Cucina regionale - Emilia-Romagna ínycsiklandó ízei

2016.03.30. 18:00, szerda
Emilia-Romagna konyhája mindent kínál, mi szem-szájnak ingere: csodás sonkát, mortadellát, fűszeres parmezán sajtot, házi készítésű metéltek tengernyi változatát- amelyeket ellenállhatatlan mártásokkal tálalnak-, laktató húsételeket, köztük aromagazdag vadakat, édes és sós péksüteményeket, remek desszerteket, csodás borokat, és nem utolsó sorban itt készül a világ legnemesebb ecete, az aceto balsamico tradizionale, azaz a tradícionális balzsamecet.

Fedezzük fel együtt e térség páratlanul gazdag ízvilágát!
Cucina regionale - Emilia-Romagna ínycsiklandó ízei