Felvidító édesség: tiramisú

Felvidító édesség: tiramisú Vidíts fel! - ezt jelenti a tiramisú magyarul, és mivel valószínűleg azonnal megjelenik lelki szemeink előtt, ha az olasz édességekre gondolunk, nem is gondolnánk, hogy a nyolcvanas évek előtt kiadott szakácskönyvekben még nem szerepel, így a szótárakban és lexikonokban sem. Története tehát nem olyan régi, eredete mégis homályba vész.
Az biztos, hogy valahol északon találták ki (a délieket nem kell különösebben felvidítani...), de hogy az Treviso, Siena vagy éppen Torino, arról megoszlanak a vélemények. Az viszont biztos, hogy babapiskóta, tojás, cukor, mascarpone, kávé és kakaópor - ennyi a csodarecept, vagyis a hozzávalók. Az eredeti receptben nincs semmiféle szesz, hiszen gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt szánták. Az eredeti formája viszont kör, annak ellenére, hogy a babapiskóta miatt adja magát, hogy szögletes formájú edényt használjunk.
És természetesen megszülettek a különféle variációk: csokoládés, epres, banános és egyéb gyümölcsös, de még sörös tiramisú is létezik.

És akkor lássuk a receptet:

  • 40 dkg babapiskóta
  • 6 tojás
  • főzött kávé, amit ízlés szerint cukrozhatunk
  • 12 dkg cukor
  • 500 g mascarpone
  • cukrozatlan kakaópor
Felverjük a hat tojás sárgáját a cukor felével, amíg a cukor el nem olvad benne. Hozzáadjuk a mascarponét, és elkeverjük. A fehérjéket a maradék cukorral kemény habbá verjük, és óvatosan hozzákeverjük a mascarponés krémhez. A babapiskótákat egyenként belemártjuk a kávéba, és egy tálba egymás mellé leterítjük őket. Erre a rétegre kenjük rá a mascarponekrém felét, és szórjuk meg a tetejét a kakaóporral. A következő rétegben a babapiskóták merőlegesen legyenek az alsó réteg piskótáira. Következik a mascarponekrém másik fele és megint a kakaópor. A tiramisú tetejét fedje be teljesen a kakaópor. Ezután tegyük a tálat 2-3 órára hűtőszekrénybe, hogy az ízek összeérjenek.
H K Sze Cs P Szo V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9

Amalfi parti ízek - Citromos finomságok az előételtől a desszertig

2014.10.30. 18:00, csütörtök
A Costiera Amalfitana a Nápolyi-öböltől és a Sorrentói-félszigettől délre fekszik, a tengerből hirtelen kiemelkedő magas hegyek, a köztük megbúvó apró, homokos öblök, vadregényes partok, kristálytiszta tenger jellemzik.
Amalfi és környéke igen híres citromtermesztéséről. A hegyoldalakon kialakított teraszokon termesztik a hatalmas méretű, vastaghéjú citromokat, mely a fő összetevője e térség gasztronómiai büszkeségének, a világhírű Limoncello likőrnek.
A citrom mellett természetesen más finomságokban is bővelkedik ez a vidék, úgy mint a halak, a tengergyümölcsei, a sok helyi zöldség és gyümölcs, a ricotta és a bivalymozzarella is.
Amalfi parti ízek - Citromos finomságok az előételtől a desszertig

Újdonság!! Dolci di Nutella - Nutellás finomságok

2014.10.31. 18:00, péntek
Ez évben ünnepeli a Nutella az 50. szülétésnapját. Úgy gondoltuk ezt  a jeles alkalmat mi is megünnepeljük, még pedig úgy, hogy tartunk egy desszertes kurzust, melyen csak és kizárólag Nutellával készült édességeket fogunk elkészíteni.
Újdonság!! Dolci di Nutella - Nutellás finomságok

Salse e sughi - Tésztaszószok minden mennyiségben

2014.11.05. 18:30, szerda

Egy tésztaszósz lehet gyors és egyszerű, de különleges és rafinált is. A lehetőségek száma szinte végtelen, legjobb azonban, ha az elkészítés fortélyait egy igazi olasz szakácstól sajátítjuk el. 

Salse e sughi - Tésztaszószok minden mennyiségben

Az igazi olasz pizza titkai

2014.11.06. 18:00, csütörtök
Milyen az igazi olasz házilag készült pizza?
Ez mindenkit foglalkoztat, aki a pizzát szereti...és aki a pizzát szereti, szereti a focaccia-t is! :) Ez ugyanis az alaptészta, amit ezen a tanfolyamon megtanulunk elkészíteni!
Az igazi olasz pizza titkai

Variációk lasagne-ra

2014.11.07. 18:00, péntek

Te is rajongsz a lasagne-ért? Szeretnéd úgy elkészíteni, mint ahogyan kedvenc olasz éttermedben készítik vagy úgy, ahogyan Olaszországban kóstoltad? Gyere el a Variációk lasagne-ra elnevezésű kurzusunkra és ismerd meg az eredeti lasagne elkészítésének minden csínját-bínját! A klasszikus változat mellett, számunkra kevéssé ismert, ugyanakkor nagyon ízletes variációkkal fogunk megismerkedni.

Variációk lasagne-ra

Olasz tájak konyhája - Szicília

2014.11.08. 10:00, szombat
Aki egy kicsit is elmélyedt az olasz gasztronómiában, az tudja, hogy egységes olasz konyha nemigen létezik. Minden tájegységnek megvannak a maga sajátos fogásai, amiket máshol Olaszországban hiába is keresünk.
Szicília gasztronómiája meglehetősen sokszínű és gazdag, melyet a sziget történelme és az egykoron itt élő népek kultúrája és szokásai gazdagítottak. Varázslatos világ ez, melyben mindmáig érződik a görög, római, arab és spanyol hatás is. Az itt élők igazán szerencsésnek mondhatják magukat a tenger közelsége és a különleges klíma miatt is, az itt termő finomságokról már nem is beszélve!
Ugyanakkor nagy ellentétek jellemzik a szigetet: néhol száraz, kopár, néhol pedig narancs- és citromligetekkel tarkított táj tárul a szemünk elé.
Olasz tájak konyhája - Szicília

GLUTÉNMENTES finomságok Marco Marangotto mestercukrász vezetésével

2014.11.11. 18:00, kedd
Manapság egyre több ember érintett a gluténmentes étkezésben.Azonban sokszor van, hogy kísérletezünk és mégsem úgy sikerül, ahogyan azt mi elképzeltük. Nem ugyanazt a megszokott, finom ízt kapjuk vissza, mint sima liszttel készült ételek esetében.
Azonban, nem lehetetlen vállalkozás finomat és egészségeset egyszerre készíteni.
Ezt fogja nekünk bebizonyítani Marco Marangotto cukrász, aki nagy szakértője a témának.


GLUTÉNMENTES finomságok Marco Marangotto mestercukrász vezetésével

Sütéssel egybekötött BORKÓSTOLÓ - Újdonság!!!

2014.11.12. 19:00, szerda
Ez az a kurzus, amit egy igazi borrajongó NEM HAGYHAT KI!
Az Olaszbor.hu-val együttműködve egy különleges estre hívunk benneteket. Olaszország különféle régióinak borait fogjuk megkóstolni, illetve megismerni, borszakértő segítségével.
A kurzus első felében mi magunk fogjuk elkészíteni a borkorcsolyákat (rozmaringos és koktélparadicsomos focaccia-k, valamint toszkán mandulás cantucci).
A borkóstoló a kurzus második felében lesz, finomabbnál finomabb olasz borokkal.
Sütéssel egybekötött BORKÓSTOLÓ - Újdonság!!!

Magna Pasta! - Ízletes variációk tésztára

2014.11.14. 18:00, péntek
A nagy érdeklődésre való tekintettel, ismét lesz tésztás kurzus :)!

Ezen a kurzuson garantáltan nem fogtok unatkozni, itt nem a bolti tésztát főzzük ki, ettől mi sokkal profibbak vagyunk:).
Magna Pasta! - Ízletes variációk tésztára

Carne con carne - Húsimádók kurzusa

2014.11.15. 10:00, szombat
Ezzel a kurzussal a húsokat kedvelő vendégeinknek szeretnénk kedveskedni, melynek keretein belül 100%-ban olasz húsos recepteket fogunk elkészíteni, legyen az akár: sült, főtt, grillezett vagy bármely más módon elkészített.
Carne con carne - Húsimádók kurzusa

A Nápolyi-öböl fennséges ízei

2014.11.18. 18:00, kedd
A Nápolyi-öblöt a tengerből hirtelen kiemelkedő magas hegyek, a köztük megbúvó apró, homokos öblök, vadregényes partok, kristálytiszta tenger jellemzik.
A hegyoldalakon kialakított teraszokon termesztik a hatalmas méretű, vastaghéjú citromokat. Azonban a citrom mellett természetesen más finomságokban is bővelkedik ez a vidék, úgy mint a halak, a tengergyümölcsei, a sok helyi zöldség és gyümölcs, a ricotta és a bivalymozzarella is.
A Nápolyi-öböl fennséges ízei

Az olasz pék remekei

2014.11.19. 18:30, szerda
Ugye milyen klassz egy jó társaságban finom borokat kortyolgatni és házi készítésű grissiniket ropogtatni? Vagy sajátsütésű focaccia-ból szendvicset készíteni reggelire? Ismered a tarallikat, a Puglia-ból származó is borkorcsolyákat?
Az olasz pék remekei

I dolci della zia italiana - Az olasz nagynéni házi sütijei

2014.11.21. 18:00, péntek

Édes nosztalgiával gondolsz vissza a családi receptekre, a semmivel össze nem hasonlítható mennyei sütikre? Nos, az olaszok sincsenek ezzel másként. Ezen a kurzuson családi sütik receptjeit fogjuk megtanulni, úgy ahogyan azt a mamma, a nonna vagy épp a zia készítette annó. 

I dolci della zia italiana - Az olasz nagynéni házi sütijei

Olasz tájak konyhája - Toszkána

2014.11.25. 18:00, kedd
Szakácsunk minden alkalommal elkápráztat minket tudásával és fantáziájával. Itt igazi olasz családi ételeket készítünk és a hangulat is mindig olyan mintha egy olasz család konyhájába csöppentünk volna. Hallottál már a gnudiról? Nos, ez a gnocchihoz hasonló gombóc, de nem krumplival, hanem ricottával készül. És nagyon-nagyon finom! 
Olasz tájak konyhája - Toszkána

Frissen gyúrt, töltött tészták minden mennyiségben (Ravioli, tortellini, cannelloni)

2014.11.26. 18:30, szerda
Ez a kurzus a tészták világába és azon belül is a töltött tészták világába vezeti be a résztvevőket: itt nem kifőzzük a készen vett tésztát, hanem magunk gyúrjuk. A frissen készült tésztára koncentrálunk: megismerjük a tészták alapvető formáit, lehetséges töltelékeket, megtudjuk, hogy mi a különbség köztük, miért jó az egyik, és miért jobb a másik…
Frissen gyúrt, töltött tészták minden mennyiségben (Ravioli, tortellini, cannelloni)

50 éves a Nutella!! Dolci di Nutella - Nutellás finomságok

2014.11.28. 18:00, péntek
A nagy érdeklődésre való tekintettel meghirdetjük novemberben is a Nutellás kurzusunkat.
Ez évben ünnepeli a Nutella az 50. szülétésnapját. Úgy gondoltuk ezt  a jeles alkalmat mi is megünnepeljük, még pedig úgy, hogy tartunk egy desszertes kurzust, melyen csak és kizárólag Nutellával készült édességeket fogunk elkészíteni.
 50 éves a Nutella!! Dolci di Nutella - Nutellás finomságok

Az igazi olasz pizza titkai

2014.11.29. 10:00, szombat
Milyen az igazi olasz házilag készült pizza?
Ez mindenkit foglalkoztat, aki a pizzát szereti...és aki a pizzát szereti, szereti a focaccia-t is! :) Ez ugyanis az alaptészta, amit ezen a tanfolyamon megtanulunk elkészíteni!
Az igazi olasz pizza titkai